Sunny Sunday!

Solen skiner och himlen är blå! En underbar höstdag med andra ord. Jag hoppas verkligen det!
Idag blir det kalas i Västerås.. Sara fyllde år igår så vi ska dit idag och fira henne lite granna. Blir säkert jättetrevligt!

Har inte så mycket som ska hinnas med innan, duschen är avklarad så det är väl bara att man sätter igång o gör sig redo och häller i sig dagens första kopp kaffe..

Såg Meet Dave igår, hihi rolig film! Brukar inte gilla Eddie Murphey, men den här filmen var kul och rollen passade honom perfekt, den var verkligen han!


Jag kommer få ett antal sammanbrott under min tentapluggsperiod som startar imorgon, måndag!

Har ni några bra tips inför tentaplugg?


Tacksam för svar!




Ha en fin dag nu..




Har många tankar på annat håll.. ovissheten är värst.
Jag håller alla tummar och tår för att allt ska bli bra! ♥

Kommentarer
Postat av: Sofie Lindberg

Från UNT

Så pluggar du effektivt

Studieteknik? Usch, vad präktigt det låter! Ja, det är ganska präktigt, men vad det handlar om är att förbättra studieresultaten med mindre ansträngning än tidigare. UNT ger tips som kan hjälpa dig i din studievardag.

Det är självklart men tål att sägas igen. Ska din hjärna, ditt studieverktyg nummer ett, fungera optimalt behöver du ta hand om kroppen den bor i genom att sova, äta och motionera. Det är första steget mot framgång i dina studier.



Få överblick

Nästa steg är nästan lika självklart. Det handlar om att få rätt perspektiv på studierna: "Jag pluggar inte främst för att klara tentan utan för att jag vill lära och tror att jag behöver kunskapen i mitt framtida yrkesliv". Inse att detaljerna du förväntas lära dig kommer att ge dig en förståelse för den större strukturen. Den förståelsen finns kvar när du glömt detaljerna. Dessutom finns detaljerna kvar i böckerna och du vet var du ska hämta dem vid behov.

Med dessa insikter faller allt annat på plats. Då blir det naturligt att göra plats i almanackan för studierna och skaffa sig rutiner som hjälper en fortsätta när motivationen sviktar.



Olika inlärningstyper

Anna-Lena Hedman är kurator vid Studenthälsan i Uppsala. Hon leder workshops i studieteknik för studenter och dessutom utbildar hon institutionsanställda att också leda liknande kurser.

- Vi utgår från ett test utarbetat i Nya Zeeland som delar in folk i olika inlärningstyper. Det är väldigt bra att veta vilken typ man tillhör. Om du tex är en auditiv person, som lär bäst genom att lyssna, ska du vara noga med att gå på föreläsningarna för det är din bästa inlärningssituation.



Gör det nu!

Hon berättar vidare att en av de vanligaste fallgroparna är att studenterna inte lyckas få övertaget över sitt uppskjutande-beteende. Ett bra knep när det känns motigt att sätta sig och läsa är att "lura" sig själv genom att säga sig att man bara behöver läsa en halvtimme. När halvtimmen väl har gått är man vanligen så inne i ämnet att man sitter kvar. Om inte, får man upprepa proceduren. När det gäller föreläsningar och litteraturstudier hjälper det att hela tiden ställa frågor. Om det är något du inte förstår på en föreläsning är du sällan ensam. Fråga, och andra kommer att tacka dig för att du frågade just det de också undrade över! När du läser ska du aktivera dig själv genom att stryka under, sammanfatta, kanske illustrera med roliga teckningar.

Slutligen sätt rimliga mål för dig själv och bli inte ledsen om du inte alltid når dem. Lycka till med ditt studieprojekt!



Snabba checklistan

— Slå upp ord du inte kan.

— Sätt upp mål för dina studier och belöna dig själv när du når dem: en tupplur, en promenad, ett TV-program?

— Ge akt på dina tankar. Har du en inre kritiker ska inte den få vinna. Använd affirmationer!

— Plugga i grupp, prata igenom ämnet.

— Ge hjärnan ett försprång. Kom förberedd.

— Renskriv dina anteckningar samma dag.

— Ha roligt, ska du tex lära dig aminosyrornas struktur kan du spela memory med dem.

— Fråga, fråga, fråga.



/Sofie

2008-10-19 @ 22:21:19
URL: http://www.sofieilindberg87.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0